Leeg

Totaal: 0,00 €

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing)

EMDR behandeling:

‘Eye Movement Desensitization an Reprocessing’, wordt afgekort als EMDR.  Dit is behandeling voor mensen die te maken hebben gehad met  traumatische ervaringen en hier de lasten van blijven dragen. Bijvoorbeeld seksueel geweld, een ongeval of een andere gebeurtenis met geweld.emdr_is_een_therapie_om_mensen_te_helpen_die_niet_over_hun_problemen_heen_kunnen_en_als_de_herinneringen_je_steeds_achtervolgenDe psychologe Francine Shapiro was de uitvinder van deze methode In 1989 uitwerkte werkte ze deze behandeling uit en demonstreerde op een congres, in de V.S, voor psychologen en psychiaters. Sindsdien wint de therapie steeds meer terrein door haar eenvoud en doeltreffendheid.

In een mensenleven kunnen bepaalde traumatische gebeurtenissen voorkomen die zodanig ingrijpend en heftig zijn dat men deze moeilijk of niet kan verwerken. Velen gaan goed met het verwerkingsproces om, maar dat is niet bij iedereen zo gemakkelijk. Enge dromen en angstige beelden van deze schokkende gebeurtenis(sen) blijven zich steeds herhalen en vervagen niet. Zo kan je te maken krijgen met een vorm van Posttraumatische Stress-stoornis (PTSS), wat gepaard gaat met angst- en vermijdingsreacties. Uit de vele nare herinneringen en gebeurtenissen, waarbij alleen al het eraan denken, ermee samengaande geuren, … emotionele reacties geeft, doen allemaal andere klachten ontstaan ( dit kunnen zowel emotionele als lichamelijke klachten zijn).

De EMDR behandelingen zal maken het steeds gemakkelijker om aan zo een situatie terug te denken. De enge beelden die men heeft ( ook de herinneringen) gaan de emotionele kracht doen verminderen. Zo gaan mensen makkelijker over de gebeurde situatie kunnen terugdenken. Door de techniek te herhalen, maar iedere keer een rustpauze in te lassen, gaan de beelden steeds kleiner worden en in sommige gevallen volledig verdwijnen.